Vad gör hårfärg Ändra färgen på ditt hår?

 

Basfärger för hårfärg

Att byta hårfärg kan vara ett sätt att ändra ditt utseende. Om färgämnet är inköpt i en apotek eller appliceras av en professionell salongfärgare (rekommenderas) kan du uppnå olika resultat. Hårfärg läggs antingen över den färg som redan finns där eller tar bort färgen som naturligt finns där för att applicera ny konstgjord färg på plats. Det finns tre typer av hårfärg: semipermanent, permanent och permanent.

Halv-permanent eller Tillfällig färg

Halv-permanent eller tillfällig färgning sätter in direkt färgfärger i det första skiktet av håret, kallat nagelbandet. Den täcker bara ytan, ändrar därför färgen utan att permanent ändra den naturliga färgen nedanför. Semipermanent färg varar ungefär två till tre veckor. För denna applikation behövs ingen utvecklare.
En utvecklare är gjord av väteperoxid, en blandning av vatten och syre. När syret släpps ut i håret, sönderdelas det i små fragment, vilket gör håret lättare eller skapar utrymme för pigment. Syreet utvecklar färgen och sätter in konstgjort pigment i sin plats. En högre volymutvecklare innehåller mer syre och kommer att utveckla den konstgjorda färgen snabbare.

Demi-permanent eller Deposition-Only Color

Demi-permanent hårfärg penetrerar djupare in i nagelbandet och kommer antingen att deponera ett oxiderat färgämne eller direkt färga. Ett oxiderat färgämne behöver inte en utvecklare, eftersom det redan innehåller det syre som behövs för att utveckla färgen. Ett direkt färgämne är ett färgämne av vegetabilisk typ som innehåller färg och kanske eller inte behöver en utvecklare. Denna typ av hårfärgning kommer att vara längre än semipermanent färgämne --- vanligtvis fyra till sex veckor. Resultaten kommer att likna semifastig färg.

Permanent färg

Permanent färg kan vara både insättning eller hiss, vilket gör håret lättare. Det liknar demi-permanent, men en utvecklare är skyldig. Skillnaden är att permanent färg kommer att gå igenom nagelbandet, djupt in i cortexen och kan sätta in, ändra eller lätta på den naturliga färgen som finns och lämna artificiell färg på plats. Cortex är där det naturliga pigmentet lever. Till skillnad från semipermanent eller demi-permanent färg kommer permanent färg inte att tvättas bort eftersom den ligger under hårsträngens yta.
Fast färg innehåller ammoniak, som sväller håret, vilket gör att utvecklaren kan komma in i cortexen och avlägsna pigment. Hårfärgsprodukter med lägre ammoniaknivåer kommer att leda till mindre skador på håret, vilket ger ett hälsosammare, skinnigare utseende.

Grå täckning

Den bästa färgen att använda på grått hår är ett permanent färgämne. Resultatet kommer att vara längre och färgen kommer att gå djupare in i håret. Om du föredrar att helt enkelt blanda den gråa, fungerar en demi-permanent eller semipermanent färgämne bäst.