Var kommer turkos från?

 

Origins

Turkos är lätt identifierad. Ädelstenen själv är en ljusblå, nära en robins äggs färg. Finns endast i närheten av kopparavlagringar, turkos är gjord i stenar som innehåller aluminiumjoner. När vatten är infört i bassten, sker en reaktion och turkos sten är bildad. Det är på grund av dessa kemiska reaktioner att turkos ofta har koppar eller aluminiumvener som löper genom hela stenen.

Platser

Stenets tidigaste anmärkningar kommer från forntida egyptier som började bryta ädelstenarna omkring 8000 år sedan Persiska imperiet, nuvarande Iran, minskade turkos. Persisk turkos var länge känd för att vara toppen av den minskade turkosen. Inhemska stammar i sydvästra USA och Mexiko hittade och minskade också denna sten för användning i smycken och dekoration. I dag minskar majoriteten av turkos i sydvästra USA och Iran.

Betydelser och användningar

Turkos har länge kallats en helig sten av många kulturer. Inhemska amerikaner i sydvästra Un ited stater trodde att denna sten var en gåva från gudarna. Medan människor idag fortfarande tror på turkosens energi, används stenen i allmänhet nu för smycken och dekorativa prydnader och dekoration. Turkos är en av de äldsta ädelstenarna som är kända. I antiken var det en viktig sten som används i många kulturer över hela världen. Ordet turkos kommer från en av två källor. Den första källan är det franska ordet Turquie, vilket betyder Turkiet, eftersom denna plats satt på handelsvägen mellan Persien och Europa. Idag används turkos huvudsakligen i smycken och grova stenar.