Hur man bryr sig om dina smycken

 

1.

Diamanter är den enda stenen med en Mohs Hardness-betyg på 10. De är oerhört hållbara, varför de är den mest populära stenen för bröllopsuppsättningar. Slitna dag in och dag ut i årtiondet efter årtionden kan diamanter gå på avstånd. Men även diamanter kräver ömtålig omsorg. För att hålla din sten så snygg som möjligt, låt den inte utsättas för lotioner, tvål och hushållskemikalier. Dessa byggs upp i inställningen och dämpar sin skönhet. För att rengöra diamant smycken, använd en mjuk tandborste och en lösning av varmt vatten med en några droppar diskmedel eller vatten och ammoniak. Diamanter är säkra att använda i soniska rengöringsmaskiner. Skölj och torka av med en mjuk trasa. Tänk på att en lös sten kan dyka upp under rengöringen, så kontrollera dina inställningar vid minst två gånger om året för att försäkra dig om att de är täta. Rör inte en ren diamant med fingrarna. Oljorna från din hud klistrar fast mot stenen och molnets gnista. Använd inte dina ringar under ansträngande aktivitet. Även om diamanter är det svåraste diamanter kan skrapa ädelmetaller, andra ädelstenar eller andra diamanter, så att de ska lagras på ett sådant sätt att de inte kan röra eller gnida mot andra delar.

2.

Safirer och Rubies är båda formerna av samma sten: korund. Safirer kan sträcka sig i färg från blå till grön, gul, orange, rosa och vit, men när de blir röda, är de kända som rubiner. Korund har en hårdhetsgrad på 9, så det är bara för diamanter i hårdhet. Du kan sapphires och rubies dem dagligen utan bekymmer. De är säkra att använda i sonic rengöringsmaskiner och du bryr dig mycket om dem du skulle ha en diamant. De gör det lättare än diamanter, så bär dem inte under ansträngande aktivitet.

3.

Emeralds och akvamariner är båda former av Beryl. en hårdhetsgrad på 7,5 till 8, men de är sköra och inte särskilt tuffa, så att de kan skrapa eller skära lätt. Smaragder har vanligtvis många ingrepp och behandlas ibland med hartser eller oljor för att fylla små sprickor, stärka stenen och Förbättra sin skönhet De är bäst att ha på sig som örhängen eller halsband, där de kommer att få mindre effekt. Bezel-inställningarna är bäst för smaragd- eller akvamarinringar och armband, eftersom de ger mer skydd mot chipping. Använd bara vid mild aktivitet och exponera inte dem till hårda kemikalier (som klor). Exponering för t o mycket solljus kan också orsaka missfärgning. Det bästa sättet att rengöra dem är med varmt tvålvatten och en mjuk tandborste (hårda borstar kan skrapa dem). Lägg INTE dem i en sonisk rengöringsmaskin, eftersom vibrationerna kan få dem att spricka.

4.

Tanzanit värmebehandlas för att få fram sin ljusa färg, men den färgen kan blekna när de utsätts för för mycket solljus. Dessa stenar bäst på kvällarna. Tanzanite är en spröd sten, med en hårdhetsskala på endast 6,5 till 7. Det spånar och repor enkelt, så det är bäst att bära i en inneslutning när den bärs i en ring eller ett armband. Blötlägg en tanzanitbit i en lösning av varmt tvålvatten, skrubba sedan med en mjuk tandborste, skölj och torka av med en mjuk trasa. Utsätt inte för kemikalier, värme eller en ljudrensare. Förvara på en mjuk, torr, mörk plats och i kontakt med andra smycken som kan skrapa den.

5.

Topaz, Citrin, Ametist, Granat, Peridot är bland de mer populära färgade ädelstenar som används i smycken. De sträcker sig i hårdhet från 6,5 till 8, så att de kan flisas och repas lättare. Dessa stenar bör endast användas för mild aktivitet. Blötlägg dem i en lösning av varmt vatten och mildt rengöringsmedel, skrubba med en mjuk tandborste och torka av med en mjuk trasa. Utsätt inte dem för kemikalier eller en sonisk rengöringsmaskin. Förvara på en torr, mörk plats, där de inte kan röra eller repas av andra stenar.

6.

Opal, Lapis, Coral, Jade och Onyx är mjukare, känsliga stenar , med en hårdhetsgrad mellan 5 och 6,5. Beroende på inställningen är de vanligtvis inte hårda nog för daglig användning (speciellt på händerna) och bör bara bäras för mild aktivitet, som en kväll ute. Torka av med en mjuk, torr trasa. Kommersiella smycken rengöringsmedel eller sonic städare kan skada dessa stenar. Utsätt inte för lotioner, tvål, parfymer, rengöringsmedel, smink eller andra kemikalier. Utsätt inte för extrema temperaturer. Ta inte dem i en simbassäng, för klor kan faktiskt avlägsna dessa stenar i sin glans och utsätta en grusig, porös yta. Förvara på en mjuk, torr plats, bort från solljus, där de inte kan röra eller repas av andra stenar .

Pärlor är egentligen inte ädelstenar, men organiska av natur. Pärlor är känsliga och kan lätt skadas så att de passar bättre för speciella tillfällen och mild aktivitet. Rengör dem med en mjuk, fuktig trasa så snart du tar dem av och utsätt dem inte för lotioner, tvål, parfymer, rengöringsmedel, smink eller kemikalier. Du kan köpa en speciell pärlstädning från de flesta juvelerare (vilket kan också användas för andra känsliga stenar). Använd inte pärl smycken bredvid andra metaller eller ädelstenar, eftersom de kan repas lätt. Förvara i en mjuk påse, bort från andra smycken.

8. < / p>

Ädelmetaller kräver särskild vård. Ta bort alla guld-, silver- och platina smycken före badning, duscha eller appl ying lotion, för att gunky film kan bygga upp och gömma sig s luster (det bygger också upp under prong eller inställningar, och kan vara mycket svårt att komma ut när det blir svårare). Metaller kan rengöras i en ljudmaskin (beroende på stenarna som sitter i dem), skruvas med en mjuk tandborste och polerad med en mjuk trasa. En tillfällig professionell polerad av en juvelerare kan hjälpa till att eliminera repor och återställa det 'helt nya' glänsande lock. Klor kan skada guld, vilket gör att det gropar eller blir skört, så använd inte guldsmycken i en pool eller vid användning av hårda kemikalier eller hushållsrengöringsmedel.

9.

Att hålla smycken rena i första hand är mycket bättre än att försöka skrubba det rent efteråt. När du är redo, applicera smink, hårspray, parfym och andra produkter först innan du sätter på smycken. Dessa produkter är skadliga för de flesta ädelstenar, särskilt de som har en hårdhetsgrad på 7 eller lägre. Som regel bör smycken vara det sista du lägger på innan du lämnar huset och det första du tar av när du kommer hem. Det här slits ner på slitage , och kommer att hjälpa det att vara en livstid.

Tips och varningar

  • Kontrollera prongarna och inställningarna i dina ringar var sjätte månad för att se till att sten jobbar inte med sig själv. Med alla knockar och bumbs som de får, är det fantastiskt att de stannade stenarna stannar så länge de gör det! Armband och andra smycken ska kontrolleras en gång om året.
  • Inställningarna på brudeset (och alla smycken som bärs dagligen) kan behöva bytas eller bytas ibland. Den dagliga aktiviteten kan bära ner dina prongar och tunna metallen tills det inte finns mycket kvar för att hålla din sten på plats, så var noga med att fråga dina smycken för att kontrollera det här regelbundet. Det är bättre att behålla dina smycken än att förlora en diamant eller annan värdefull sten!
  • Tandkräm är en populär metod för rengöring av smycken (särskilt tarnished sterling silver), men använd aldrig på någon sten med en hårdhetsgrad mindre än 9. Kemikalierna är för hårda och slipande för känsliga eller lättskrapade ädelstenar.
  • Jag rekommenderar inte att du bär smycken när du lagar mat (speciellt knådande deg), eftersom det är mycket sannolikt att smuts, bakterier och andra oönskningar gömmer sig i dina inställningar och andra sprickor i din smycken.
  • Färg och nagellack är MYCKET svårt att komma ur snäva smyckenutrymmen (speciellt när de härdar), så håll dina smycken borta från dessa.
  • Om du vill att dina smycken ska bli mousserande och vackra, och hålla tillräckligt länge för att passera till dina barn, följ dessa tips!