Hur man syr en rocka

 

Sy en jacka

1.

Välj ett mönster som du tycker om har alla de funktioner du vill ha, t.ex. en huva, fickor, krage, manschetter eller bälte .

2. Välj väv för kappan med hjälp av riktlinjerna på mönsterkuvertet för att ta reda på hur mycket tyg du behöver och vilken typ du ska använda. Polar fleece är perfekt för enkla rockar. Fleece, ull och sladddrager fungerar bra för ärtrockar, medan trenchcoats kan tillverkas av gabardin eller poly-blandningar, eller till och med satin för fina kvällskläder. Nylon eller vinyl regnlacksmaterial fungerar bra för skikt som behöver vara mer vattentäta.

3.

Köp tyg till beklädnaden av kappan, om det behövs. Fodertyger är vanligtvis lätta, till exempel polyester eller nylon, men för vissa lager kan de vara desamma som yttertyget.

4. Välj en tråd som matchar tyget, liksom alla andra material du behöver, t.ex. knappar, dragkedja, gränssnitt eller dragkedjor för huven. Vissa rockar, som fleece pullovers, använder bara en kort blixtlås på toppen, medan andra rockar behöver en separerande dragkedja som kan öppnas längst ner. Ärtrockar och trenchcoats tenderar att använda en eller två rader stora knappar, och vissa lager kan bara stängas med ett bälte.

5.

Klipp ut mönstret för kappan , med skärlinjen för den storlek du behöver. Om inte kappan är tätt monterad kanske du vill göra kappan större än dina andra kläder, så att den lätt passar över andra lager av kallt väderkläder.

p> Smid ut mönstren. Du kanske vill trycka dem försiktigt med ett lågtemperaturjärn för att få ut alla rynkorna.

7.

Justera längden på kappan och ärmarna vid behov med hjälp av förlängnings- eller förkortningslinjer på mönstret. Se till att du lämnar tillräckligt med extra längd till högen.

8.

Följ skärningsguiden i mönsterriktningen för att stifta mönstret på tyget och klippa ut bitarna. Om kappan har flera olika stilar (till exempel en valfri huva eller ett val av halsband), se till att bara klippa de bitar du behöver.

9.

Följ anvisningarna som följde med mönstret för att sya kappstyckena tillsammans.

Tips och varningar

  • När du väljer ett kappmönster, se till att skära av kappan för att se hur utrustad eller lös det är och hur svårt det är att sy.
  • Var försiktig när du arbetar med sax, stift, strykjärn och symaskiner.
  • Vissa rockar, som fleece ponchos, är extremt lätta att sy, medan mönster som kräver manschetter, halsband, förband, blixtlås eller tunga material blir mer utmanande. Var noga med att välja ett mönster som matchar dina syfärdigheter. Du hittar mönster och material för många lager i de flesta tygaffärer. För avancerade vinterrockar som parkas kan du behöva titta online eller i specialbutiker för att hitta de mönster och vattentäta eller isolerade materialen du behöver.