Senapsfrö Tvål för Acne

 

Historia

Läkare och historiker har länge noterat de positiva effekterna av senapsfrö på huden. Skriftlig dokumentation sträcker sig så långt tillbaka som 1653. I 'The English Physician', skrivet av botaniker och herbalist Nicholas Culpepper, noterar författaren att utvändig applicering av senapsfrö lugnar hudskador som fläckar, blåmärken och utbrott. I synnerhet säger han senapsfrön: 'rensar ansiktet från morphew, fläckar, fräknar och andra missbildningar.' En morphew är ett märke eller fläck på huden, som de som orsakas av akne. Senapfröplockar sträcker sig så långt tillbaka som Hippokrates, som använde dem för att behandla irriterad hud.

Identifiering

Senapsfrösåp kan lätt identifieras genom lukt och färg. Tvålmakare använder senapolja i tvåltillverkningsprocessen, och har en stark, skarp arom som senap som används för kulinariska ändamål. Lukten är ofta jämförd med pepparrot, vilket delvis är orsaken till att botaniker märker senapplantan en 'het' ört. Den färdiga baren av tvål kommer inte att ha en så kraftfull doft, men kommer fortfarande att ha telltale senapsläckan. Det kommer också att ha en gul färg, eftersom senapolja är en intensiv gul som späds ut när den blandas med andra ingredienser.

Fördelar

Senapsfrön har olika fördelar för orolig eller skrynklig hud. Mest viktigt är att tvålen behåller potenta antibakteriella och anti-svampegenskaper, attribut som hjälper till att minska akneutbrott. I antiken brukade läkare senapfrö för att utvisa toxiner och dra ut infektioner från huden, vilket Culpepper noterade i 'Den engelska läkaren'. Lera masker används ofta för samma ändamål, med effekten av att rena huden, lugnande rodnad och minska storleken och varaktigheten av aknefett.

Överväganden

För att öka effekten av senapsfrösåpe bör den innehåller idealiskt stödämnen. Dessa kan inkludera aloe vera, tea tree olja, shea smör eller eteriska oljor som främjar läkning av huden. Citrongräs, rosenträ, lavendel och pepparmynta som alla har helande egenskaper som kommer att komplettera och förbättra aknebehandlingen. Hemmagjord tvål är ett lönsamt alternativ om du inte hittar det i butiken och ger dig ultimata kontroller över den slutliga produkten.

Varning

Ren, ospädd senapsfröolja är en irriterande för huden, speciellt i stora mängder. Det ska aldrig användas ensamt och bör behandlas med försiktighet när det ingår i hemlagade tvål recept. Senapsfrön är också en rubefacient, vilket betyder att det stimulerar cirkulationen och främjar blodflödet. Ett hudtest för alla extremt känsliga och känsliga hudtyper är tillrådligt, särskilt de med hudförhållanden som rosacea. Även om senapsfrön ofta används i kulinariska tillämpningar för att lägga till smak och krydda till recept, har senapplantan också medicinska egenskaper. Den gamla kinesiska används senapfrö för att behandla astma, värkande muskler, artrit och matsmältningsbesvär. Herbalists och homeopathic practitioners använder den för att stimulera cirkulation och blodflöde, liksom att spola toxiner från kroppen genom att öka svettningen. På grund av dessa egenskaper är senapsfrö ett värdefullt tillskott till behandling av aknehårig hud. Tillverkare pressar fröna i en skarp olja som har antibakteriella och anti-svampegenskaper, och använder den för att göra hudvårdsprodukter som senapsfrösåp.