Syftet med håret på en människa

 

Allmänna syften

Hår på våra kroppar existerar som en del av en evolutionär funktion. Normalt är syftet med hår att skydda något system, funktion eller organ på eller i våra kroppar. Vårt hår spelar en viktig roll i den övergripande hälsan.

Hår på kranen

Håret på våra huvuden tjänar flera syften. Först skapar det en solskydd som förhindrar solbränna och överexponering mot solen. För det andra ger det också isolering - huvuddelen av vår kroppsvärme undviker genom våra huvuden (en viktig del av temperaturreglering), men håret ger isolering när kroppstemperaturen börjar sjunka. Både ögonbryn och ögonfransar tjänar ett praktiskt, defensivt syfte. Ögonbrynen fångar svettpärlor från våra pannor innan de kan nå våra ögon och försämra vår vision. Ögonfransar finns för att fånga partiklar som potentiellt kan skada de känsliga örlen.

Kroppshår.

Hår på armar och ben fungerar också som isolering mot kallare temperaturer. När kroppen är kyld, aktiverar gåsstötar hårsäckarna och tvingar håren att stå uppmärksamt. I furrier djur fungerar detta för att skapa luftfickor som fäller varmare luft, vilket skapar isolering. Hos människor sker detta, men i mindre utsträckning. Armhålshår minskar friktionen mellan huden vid korsningen av din inre arm och torso.