Solskador och hudföryngring

 

Orsaker

Ultraviolett exponering som orsakats av sol exponering under långa perioder är nu känd för att skapa sådana förändringar i huden som uttining och permanenta förändringar i hudfärgen. Bruna fläckar, vanligen förknippade med åldrande, är ofta resultatet av förändringar i hudens pigmentering som orsakas av sol exponering som orsakar överproduktion av melanin i huden. Fläckarna är mest märkbara på ansikte, armar, övre rygg och händer --- generellt områden som uppvisar mest exponering för solen.

Effekter

Acitiniska keratoser är förkreativa tillväxter på huden. De är scaly tillväxtar som kan förekomma på platser som inte utsattes för sol Sådana tillväxter bör kontrolleras regelbundet av en hudläkare, eftersom de kan förvandlas till en form av hudcancer som kallas plavocellkarcinom. Andra typer av hudcancer är basalcellkarcinom, minst farliga och melanom, den mest dödliga.

Remedies

Hudskalor är ett relativt enkelt och icke-invasivt sätt att föryngra solskadad hud på ansiktet. Kemikalier appliceras på ansiktet för att ta bort fina linjer, dra åt huden och gradvis lätta bruna fläckar och ta bort skadade hudceller.

Microdermabrasio n är ett annat effektivt, icke-invasivt förfarande som involverar att peeling huden, vilket stimulerar cirkulationen och förbättrar cellomsättningen. Microdermabrasion använder en spray av kristaller för att exfoliera, eller avlägsna, yttre hudskikt. En form av dermabrasion som kallas vibradermabrasion kan användas över större områden i huden, såsom bak, armar och händer. Exfoliants och kemiska peeling är också användbara vid bekämpning av läderhårig hud som ofta beror på överexponering mot solen. Lasrar och ljus används även vid behandling av hyperpigmenterade hudområden. Med intensivt pulserat ljus (IPL) är blinkar av uppvärmt ljus från en xenonlampa riktade mot specifika pigmenterade fläckar och kan därmed behandla fläckarna utan att skada närliggande vävnader. Flera IPL-behandlingar krävs, med minst fyra till sex besök i allmänhet nödvändiga.

Laserhud resurfacing använder en laserstråle som förångar yttre hudskikt.

Kosmetika

Kosmetiska behandlingar som Botox och olika formuleringar av kollageninjektioner kan användas för att avhjälpa utseendet på vissa rynkor som orsakats av överexponering mot sol.

Professionals

Dermatologer, kosmetiska hudläkare och kosmetiska plastikkirurger är källor till hudföryngringsbehandlingar. De kan ge information om den relativa effektiviteten och kostnaderna för olika behandlingar.

Hemma-behandlingar kan hjälpa till att klargöra tråkig hud. Sådana krämer och lotioner kan hittas över disk, eller starkare produkter kan erhållas med läkares recept. Krämer innehållande vitamin A hjälper till att öka cellomsättningen, och krämer med C-vitamin kan eliminera bruna fläckar. För att skydda mot Ytterligare solskador, använd solskydd som skyddar mot UVA- och UVB-strålar. Djupa solstäder var en gång önskvärt, ofta som ett tecken på att bäraren var välmående för att ge semester i solen. Solbränd hud ansågs också ha en bantningseffekt, accentera ögonfärg och förbättra hälsan. Men många människor som bakat i solen med syfte, eller vars försörjning utsätts för solens strålar dagligen, lider av negativa effekter som sträcker sig från oattraktiva rynkor och fläckar till dödlig hudcancer.