Västra mode på 1850-talet

 

Klänningar, Kjolar och Crenoliner

Kvinnors kjolar på 1850-talet var voluminösa och kupolformade, med djupa rufsar som fästes i tiers. Senare blev flounces dekorerade med mönster och gränsar populära . För att stödja form och vikt på dessa kjolar, hade kvinnor petticoats eller flared underskirts under dem, vilka samlades i midjan och förstärktes med vävda hästhårskor i hemmet. Petticoats och flounces ersattes senare av stålbur eller whalebone crinolines (styva tyger) under släta klackar. Crinoliner, en franskinfluerad teknik, accentuerade ytterligare kjolets volym, särskilt bakåt, och sålunda gjorde kvinnans midja mindre. Aftonklänningar under den här perioden hade låga, övre axelhalsband.

Korsetter, kofta och jackor

Korsetterna var inte lika snäva under 1850-talet som tidigare perioder. Kroppar, fäst med krokar och ögon i ryggen, ofta avsmalnande från brett axelplattor till en baskisk midja eller V-form strax under midjan. Också vanliga var främre klädhöljesplagg med klockformade pagoda ärmar bärna över spetsunderkläder. Kvinnor hade också cape jackor över dessa bodices, varav några hade ridning kepsar; några av dessa jackor var cowboy-esque i stil, liknar tjurfighters bolerojackor.

Herrkläder

Löst monterade frockrockar med brett lapels användes vanligtvis av män, liksom midjajakker med fina knappar och mönster . Kragen var höga, och styva cravats, eller nackband, användes över låga silkevästar. Bowbanden var också vanliga, vissa asymmetriska. Byxor var ofta rutiga eller plädda, en stil som populariserades av drottning Victoria, som hade kärlek till skotskt mode. Ingen kostym var komplett utan ficklås gjutet in i västen, med kedjan hängande ut.

Hattar och hår

Både män och kvinnor hade bara håret avskilda och kammade bort från ansiktet. Damer bar ofta håret i en bulle mitt på baksidan av huvudet. Ibland, för speciella tillfällen, skulle ringor vara krullade ovanför öronen eller på baksidan av huvudet. Kvinnor bar bonnets utomhus; inuti hade de inomhuskapslar, som var helt enkelt små bitar av spets och tyg med lutande band som fastnade på huvudets huvud.

Klädreform

Mot slutet av årtiondet försökte en motrörelse göra kläder mer blygsam och praktisk. Rationell klänning, som den kallades, var i stor utsträckning en feministisk rörelse som spetsades av reformatorer som Amelia Bloomer, vars namn användes för att beskriva kläder med löst passande byxor som kramade anklarna, toppade av en kort kjol och kropp. Detta mycket löjliga tomboyiska mode blev så småningom populära årtionden senare. Årtionden av 1850-talet i Europa och USA var en expansiv period, med många nya och spännande idéer som blomstrade inom teknik, konst, litteratur, politik och religion. Londons Crystal Palace Utställning av 1851 och liknande utställningar i New York (1853) och europeiska huvudstäder visade många av de industriella och kulturella artefakterna i perioden, inklusive nya klädstilar. Moden som användes under detta årtionde var tydligt dramatiska och speglade samhället s komplexa attityder, som var både restriktiva och ostentatiska.