Hur man gör en kostym

 

Gör en kvinnors kostym

1.

Välj ett kostymmönster som du gillar, och det kommer i den storlek du behöver. Det finns många stilar av kvinnors kostymer, inklusive olika jackor och skjortor, och kjolar som är korta, långa, fläckiga eller veckade. Se till att kostymmönstret innehåller alla funktioner som du behöver, t.ex. fickor.

2.

Plocka ut gabardine, twill eller andra passande tyger till jackan och byxor eller kjol efter riktlinjerna för mönsterkuvertet. Välj bomull, polyesterblandningar, rayon eller silke för skjortan, om du gör en. Köp foderväv till jackan och skjortan, om det behövs.

3.

Köp några uppfattningar som du behöver göra varje bit av kostymen, t.ex. matchande tråd, gränssnitt, knappar, en byxa dragkedja och band eller trim. Du kan också behöva axelkuddar eller bh-koppar, som är tillgängliga i de flesta tygaffärer.

4.

Klipp ut mönstret för kostym med linjen för den storlek du behöver. Om de mönster du har valt har flera stilalternativ, se till att bara klippa ut de bitar du behöver. Du kanske vill lämna mönstren fastade i tyget tills du är redo att sy, så att varje stycke tyg är märkt.

Släpp ut alla rynkor i mönstren. För att mönstren ska vara så exakta som möjligt, tryck försiktigt dem med ett mycket lågt temperaturjärn.

6.

Justera mönstren efter behov för att göra dem längre eller kortare, se till att att lämna tillräckligt med extra längd för hems. Du kan också behöva justera längden på ärmarna och dart eller sömmar för bysten.

7.

Följ riktlinjerna i mönsterriktningarna för att stifta mönstren till tyg och klippa ut bitarna. Följ mönsterriktningarna för att sya varje bit i kostymen.

Tips och varningar

  • Se till att du använder en god kvalitet som matchar tråd när du syr kostymen, och tryck på varje söm när du har syet. Det här hjälper till att göra ditt syspråk professionellt.
  • Var försiktig när du arbetar med sax, stift, strykjärn och symaskiner. Försök att sy projekt som är lämpliga för din skicklighet.
  • Kvinnors dräkter kan innehålla en kjol eller byxor och en jacka. Du kanske också vill skapa din egen skjorta, eller köpa en. Vissa mönster erbjuder flera olika stilalternativ, som både en kjol eller byxor och ett val av toppar eller krageformat. Du kan också välja att blanda och matcha mönster för de olika bitarna för att få de stilar du gillar. Du hittar ett brett utbud av kvinnors kostym i de flesta kataloger i tygaffären (eller online). Några kostymmönster är enklare att sy än andra, så se till att du väljer ett mönster som passar dina syfärdigheter. I allmänhet är mycket monterade kostymer med massor av mönsterstycken svårare att sy än lösa passande jackor och enkla kjolar.