Hur man gör en vinterrock

 

1.

Välj ett vinterrockmönster som du gillar, har alla funktioner du behöver, till exempel en huva eller fickor. Var noga med att välja ett mönster som matchar dina sykunskaper. Vissa vinterrockar, som fleece ponchos, är extremt lätta att sy, medan mönster som kräver manschetter, halsband, förband och blixtlås blir mer utmanande.

Köp tyg till vinterfärgen, med hjälp av riktlinjerna på mönsterkuvertet för att räkna ut hur mycket tyg du behöver och vilken typ du ska använda. Polar fleece, ull och jämn corduroy kan fungera bra för ärtrockar, medan trenchcoats kan tillverkas av poly-blandningar eller hållbara tyger som gabardin. Vinterrockar som parkas har ofta ett vattentätt tyg på utsidan, till exempel nylon.

3.

Köp tyg till beklädnaden av kappan, om det behövs. Fleececoats behöver inte vanligtvis en foder eftersom de redan är tjocka, medan vinterrockar som parkas ofta har ett lager isolering och nylonfoder.

4.

Plocka ut tråden som matchar tyget, liksom alla andra behövliga material som anges på mönsterkuvertet, t.ex. knappar, blixtlås eller gränssnitt. Vinterrockar som ärtor och parkor tenderar att använda en eller två rader eller stora knappar, medan vinterrockar som parkor ofta använder blixtlås. Vissa rockar, som fleece pullovers, använder bara en kort dragkedja överst, medan parkas behöver en separerande dragkedja som kan öppnas längst ner.

5.

Klipp ut mönstret bitar för kappan, med skärlinjen för den storlek du behöver. Du kanske vill göra kappan större än dina andra kläder, så att den lätt kommer att passa över andra lager av kallt väderkläder.

6.

Smid ut mönstren. Du kanske vill stryka dem med ett kallt (lågtemperatur) järn för att få ut alla rynkorna.

7.

Följ skärningsguiden i mönsterriktningarna för att stifta mönster till tyget och klippa ut bitarna. Om vinterfärgsmönstret har flera olika variationer (till exempel en extra huva eller fickor eller flera kragealternativ), se till att bara klippa de bitar du behöver.

8.

Följ de anvisningar som följde med mönstret för att sya kappstyckena ihop.

Tips och varningar

  • Det finns många stilar av vinterrockar. Var noga med att välja ett kappmönster som matchar din stil och din syfärdighet.
  • Var försiktig när du arbetar med sax, stift, strykjärn och symaskiner.
  • Vinterrockar är ofta mer utmanande att sy än andra typer av kläder, eftersom de tenderar att ha massor av bitar och de tjockare lagren av tyg kan vara svåra att arbeta med. Vinterrockar som fleececoats, ulltopplackar och trenchcoats är dock ganska lätta att sy. För avancerade vinterrockar som parkas, kan du behöva titta online eller i specialbutikbutiker för att hitta de mönster och material du behöver.