Kemiska peeling för linjer och melasma

 

Kemiska skalor

En kemisk peeling använder en syra lösning för att bli av med de yttre skikten av huden och otillräckligheten i dessa skikt, såsom linjer och melasma. Som en följd av detta är den mjukare huden undertäckt. Det finns några typer av kemiska peeling, med olika syretyper och olika syrekoncentrationer. En mild kemisk skal använder salicylsyra och alfahydroxisyra (AHA). Triklorättiksyra (TCA) skal kan utföras med olika koncentrationer för att uppnå olika resultat. En stark skal använder fenollösning. En starkare skal skapar mer dramatiska förbättringar, men kan bära allvarligare risker och biverkningar.

Fina linjer

När huden blir äldre förstörs dess stödjande komponenter som elastiska fibrer, kollagenfibrer och hyaluronsyra långsamt. Som ett resultat blir huden styvare, tunnare och fina linjer börjar dyka upp. Överdriven sol exponering och rökning kan påskynda åldrande. För att minimera fina linjer bör du undvika överdriven solexponering, använda solskyddsmedel, sluta röka och leva en hälsosam livsstil. Förutom kemiska peeling är andra behandlingar tillgängliga för fina linjer botox, fyllmedel, laserresurfacing, microdermabrasion och exfoliants.

Melasma

Melasma, som åldersfläckar och bruna fläckar, är en missfärgning av huden. En individ med melasma kan ha mörka fläckar och fläckar på kinderna, näsan, pannan eller överläppen. Melasma är ett kosmetiskt tillstånd utan hälsopåverkan. Melasma uppträder när hormoner stimulerar pigmentproduktionen i huden eftersom huden blir utsatt för solen. Att bära solskyddsmedel kan hjälpa till att förhindra att melasma förvärras. Förutom kemiska skal kan melasma behandlas med laser, tretinoin, aktuella krämer och azelainsyra.

Kemiska skalor för fina linjer

För fina linjer ger salicylsyraskal och TCA-skal i låga koncentrationer endast liten förbättring. AHA-peeling fungerar bättre än andra milda skalor för linjer, men effekterna varar bara mellan en till tre år. En TCA-skal i hög koncentration visar måttlig förbättring, bättre än en AHA-skalning. Det håller också mer än ett år, även om riskerna är höga och återhämtningstiden är lång. Den bästa skalen för fina linjer är en fenolskal, som varar mer än ett år. Emellertid har denna starka skal en lång återhämtningsperiod och höga risker som inkluderar eventuella hjärtproblem.

Kemiska skalor för Melasma

Melasma kommer att visa en viss förbättring med milda skal som AHA-skal och salicylsyraskal. En TCA-skalning med låg koncentration förbättrar din hud måttligt, men en högkoncentrations-TCA-skal eller en fenolskal kommer att ge bättre resultat. Ta hänsyn till det faktum att mildera skal har lägre risker och kortare återhämtningstider. Mindre skal kan emellertid behöva upprepas regelbundet för att upprätthålla hudutseende. Kemiska skal har funnits sedan antika egyptiska tider, och de utförs fortfarande på moderna skinn. Populariteten hos kemiska peeling kan vara för att de förbättrar hudens utseende på kort tid. Kemiska peeling kan hjälpa till med olika hudförhållanden, inklusive fina linjer, rynkor, ojämn pigmentering, akne och akne ärr.