Hur man designar en jacka

 

Skapa en jacka

1.

Bestäm vilken längd du vill ha jackan. Även om många jackor slutar strax under höfterna, kan de beskäras ovanför midjan eller sys så länge som grävlackar.

2.

Bestäm hur anpassat du vill ha jackan. Tillfälliga jackor är ofta lös, medan dressyjackor tenderar att vara snyggare monterade i sid- och framsömmar.

3.

Välj en ärmstil för jackan. Även om de flesta jackor har långa ärmar har jackor som bärs med klänningar, som bolero, ofta korta ärmar. Lång ärm kan ha manschetter eller elastik vid handlederna.

4.

Välj en krageform för jackan. Du kanske vill ha en windbreaker eller fleece jacka för att ha en huva, medan jackor i kostym har ofta lapels eller halsband.

5.

Välj en stängningsstil för jackan. Jackor kan dra över huvudet, blixtlås på framsidan, använd en överlappning med en eller två rader knappar eller stäng med bara ett bälte.

6.

Välj en färg, eller färger och vävtyp för jackan. Polar fleece fungerar bra för varma, avslappnade jackor, medan nylon är bäst för windbreakers. Suitjackor kan tillverkas av polyesterblandningar, gabardin eller ull, och kvällsjackor kan tillverkas av satin eller andra klädmaterial.

Välj och modifiera mönstren

1.

Se igenom mönsterkatalogerna i en tygaffär eller på nätet för att hitta ett jackmönster som matchar din design så nära som möjligt.

2.

Klipp ut mönsterklisterna du behöver, med skärlinjerna för lämplig storlek.

3.

Gör några grundläggande förändringar av mönstren, till exempel förkortning eller förlängning först. Många mönster har markeringar där du kan klippa eller vika mönstret för att göra det kortare eller lägga till papper för att göra det längre.

4.

Gör några ändringar i halsen, kragen eller ärmen mönster.

5.

Skapa eller modifiera mönster för extra funktioner du vill ha på jackan, t.ex. fickor eller bälte. Se till att du lämnar extra utrymme (1/4 till 5/8 tum) på kanterna på varje mönster för sömstillägg.

Tips och varningar

  • Om du modifierar jackmönstren kraftigt eller gör dem från början, kan du prova mönstren genom att klippa och sy dem med billig bomull, till exempel muslin, först. Du kan sedan justera mönstren efter behov innan du arbetar med det riktiga jacket.
  • Jackor finns i många olika stilar, från casual windbreakers och fleece jackor till formella kostymjackor. Om du inte är en expertbeklädnadsdesigner, vill du förmodligen börja med ett jackmönster som du kan modifiera för att matcha din design. Hur den färdiga jackan kommer att se beror inte bara på stilen utan även på vilken färg och typ av tyg du gör det från. Du kan ytterligare anpassa din jacka design med storleken och stilen på knappar eller fästen du väljer.