Hur man syr fina kläder

 

1.

Välj ett mönster för stilen med fina kläder du vill skapa. I allmänhet har ju fler stycken ett mönster har desto svårare blir det att sy. Designerklänningar och ovanliga stilar kan också vara svårare, men om dina syfärdigheter är klara för dem, kan dessa mönster lägga till sofistikering mot garderoben. Men enkla mönster kan också vara eleganta.

2.

Välj fint tyg som passar stilen på klädseln du gör. Fina tyger kostar ofta mer än syntetiska tyger med liknande utseende, men de kan vara värda kostnaden om de ser bättre ut och är lättare att arbeta med. Till exempel är satin vanligtvis gjord av polyester, och mycket avancerad satin är gjord av silke. Godkvalitativ polyester satin är tjock, glänsande och lågslående, medan billiga satinimitationer, såsom acetat, har glans men kan enkelt rasa upp och vara spännande och svår att stryka.

>

Välj en god tråd som matchar tyget så nära som möjligt. Billiga tråd från facket kan brytas medan du sy och orsakar onödigt linsuppbyggnad i din symaskin. Tråd som matchar tyget hjälper till att gömma några stygn som visar och gör dina fina kläder mer professionella.

4.

Förbered mönstren för dina fina kläder genom att klippa dem noggrant. Tryck mönstren försiktigt med ett kallt (lågtemperatur) järn för att släpa ut eventuella rynkor och göra mönstren så exakta som möjligt. Överför alla märkningar på mönstren till materialet för att hjälpa dig att ställa upp allt på rätt ställe.

5.

Använd sömmånet rekommenderat i mönstret (5/8 tum är standard för många kläder). De flesta symaskiner har sömmånen märkt på tallriken under pressarfoten, men om dessa märken saknas eller är svåra att se kan du göra en sömsmedelguide med en bit maskeringstejp.

6.

Stryk varje söm som du sy för att hjälpa dina fina kläder att passa ihop smidigt och se mer professionellt ut. Tryck på sömmånen öppen, eller åt sidan. Om du syr ett mörkt och ljust tyg tillsammans trycker du på sömmen till det mörkare tyget så att det inte syns.

7.

Trimma slutet av trådar nära tyget efter varje söm. Se till att trimma både övre och nedre trådändarna. Det här gör att dina fina kläder ser bra ut och förhindrar att några lösa trådar hinner när du syr.

Tips och varningar

  • Ha tålamod när du åter sy kläder och ge dig gott om tid för att slutföra projektet. Om du blir frustrerad, sätt projektet åt sidan för ett tag och kom tillbaka till det uppdateras. Resultaten (och processen) kommer att visa sig mycket bättre.
  • Var försiktig när du arbetar med sax, strykjärn och symaskiner.
  • Oavsett om du syr fina kläder eftersom du tycker om att sy eller för att du gillar att spara pengar (eller båda), behöver inte hemlagade kläder se hemlagad. Här är några tips för att sy fin kläder och göra dem så professionella som möjligt.