Hur man gör en pläterad kjol

 

Gör plätera

1.

Skär en tygremsa 4 tum bred av vävnadens nedre (långa) kant. Detta kommer att användas för midjebandet.

2.

Skär tyget i halva, parallellt med självhäftningarna. (Självklart är de färdiga kanterna som ofta är vita och har namnet på tyget som skrivs ut på dem.)

3.

Placera de två sektionerna av tygerna rätt sida tillsammans och sömmen dem tillsammans längs en kort kant. Tryck på sömmen öppen.

4.

Håll underkanten på tyget genom att vika kanten 1/4 tum mot fel sida och tryck på vikningen platt. Vik kanten över 1/2 tum mot fel sida och tryck den platt. Topstitch längs kanten av vikten.

5.

Bestäm hur stor du vill ha plätera (du kan behöva experimentera med olika veck för att se vad som ser bra ut). Vik tyget över den bredd du vill ha pläkten, börja med området runt sömmen, för att seammen blir dolt under en plåt. Mät varje vika för exakta veck, eller bedöma dem för ögon för enklare men mindre perfekta veck.

6. Tryck på varje plätera med ett varmt strykjärn och en fuktig pressduk.

7.

Knappa pläterna på plats längst upp i tyget. Ställ symaskinen till längsta stygnlängd. Baste över pläterna, 1/4 tum från toppen av tyget.

Söm kjolen

1.

Mät den fulla delen av dina höfter. Trim det pläterade tyget så att det är ca 3 tum bredare än denna mätning.

2.

Vik varje ände under ca 1/2 tum (om det inte är u0026 # x2019 ; t har redan vikts i en plätera) och trycker viken platt. Topstitch längs varje vika.

3.

Skär ett midjeband från tygremsan som är 3 1/2 tum bred och 3 1/2 tum längre än midjan. . Vik varje korta änden av midjebandet 1/2 tum mot den västra sidan av tyget och tryck på vikningarna platta.

4.

Vik midjebandet i halva fel sidor tillsammans och tryck på det platt. Topstitch över de korta ändarna av midjebandet.

5.

Placera midjebandsnitten nedåt på toppen av kjolen och kläd upp midjebandets rika kant med toppen av kjol.

6.

Spänn midjebandet på plats. Om kjolen är bredare än midjebandet, kan du lätta i det extra tyget genom att göra små lilla veck mellan varje plätering.

Sticka midjan på kjolen med 1 / 2 tums sömstillägg.

Lägg knapphål i ena änden av kjolen och knapparna till den andra, var noga med att ställa in knapparna och knapphålen. För att bära kjolen överlappar du de öppna kanterna och knappar dem på plats.

Tips och varningar

  • En pressduk kan vara ett näsduk eller något stycke skrot bomull. Blötlägg pressduken med vatten och lägg sedan pressduken platt på tyget. Stryk pressduken för att skapa ånga och för att skydda tyget från brinnande. Blötlägg pressduken igen när den blir torr.
  • Var försiktig när du arbetar med hetjärn, skarpa stift och symaskiner.
  • Plisserade kjolar är en klassisk stil som smickrar många typer av figurer. Pläterna kommer att visa mycket om du använder ett vanligt, fastfärgat tyg till kjolen, och de kommer att se mer subtila ut med ett tryck eller blommigt kjol. För en perfekt pläterad kjol kan du köpa ett mönster, och till och med köpa en anordning gjord speciellt för vikning av veck som är exakt jämn. Om allt du vill ha är en enkel pläterad kjol som är lätt att sy, men här gör du hur man gör en utan mycket krångel. Beroende på din längd kommer denna kjol att vara om knälängden, men du kan klippa tyget kortare för att passa den stil du vill ha.